Blog

Tak prečo stále nechudnem?!

V dnešnej dobe je chudnutie skloňované zo všetkých strán, internet je preplnený radami, ktoré majú ľuďom pomôcť v procese zbavovania sa prebytočného množstva tuku, no napriek tomu sa to len málokomu naozaj podarí. Navyše slovné spojenie chudnutie a diéta sú v dnešnej dobe sprevádzane po väčšinou negatívnymi emóciami a názormi u ľudí. V čom je teda problém?

Podľa môjho názoru je týchto príčin hneď niekoľko.

Za hlavnú príčinu by som stále videl slabé vedomosti v oblasti výživy. Dennodenne sa stretávam vo výživovom poradenstve v praxi s názorom ľudí, že poznajú celú teóriu výživy. Tak prečo potom len mizivé percento ľudí dosiahne samo obdivuhodné výsledky? Veď podľa návodu by mali byť schopní dokázať čokoľvek, nie? Pravda je taká, že internetový zdroj má ďaleko od odbornosti, človek sa tam dozvie všetko a už vôbec nie do detailu. Ľudia vôbec nevedia, že vnútorná biochémia každého človeka je úplne iná. Napríklad ja si dám banán a na mňa bude pôsobiť povzbudzujúco a môj brat si dá tiež banán a na neho bude pôsobiť utlmujúco. Jednoducho každý máme iný metabolizmus, ktorému vyhovujú iné potraviny. Ďalej sa ľudia stravujú sa podľa rôznych časopiseckých jedálničkov a vymyslených jedál, ktoré boli označené za "zdravé". Spomínam si, ako som raz cestoval na konferenciu výživových poradcov do Prahy a priateľka mi ukázala v časopise odporúčanú diétu pre chudnutie s názvom "Melónová diéta", v ktorej sa písalo len o konzumácii červeného vodného melónu na rôzne spôsoby. To už čo je za hovadinu? Veď melón červený má za prvé vysoký glykemický index, síce má nízku glykemickú nálož, ale keď ho zjete za deň aj za dve až tri kilá, dostanete do seba dosť veľké množstvo rýchleho cukru. Takúto diétu mohol navrhnúť jedine nejaký farmár, ktorému sa v tom roku podarilo vypestovať veľké množstvo červených melónov a nevedel čo s nimi spraviť. Ďalej by som mohol pokračovať vysvetľovaním tej slávnej magazínovej teórie o výžive, no tomu sa budeme venovať v ďalších článkoch. K prvej najväčšej chybe ešte dodám to, že ľudia chápu zle zdravé stravovanie a správne stravovanie pre chudnutie. Berú ho izolovane na jednotlivé jedlá. A napríklad si myslia, že za to, že napečú koláčiky zo špaldovej múky a použijú hnedý trstinový cukor (ktorý nie je o nič lepší ako biely), tak sa stravujú zdravo a pre chudnutie. Avšak správnu výživu tela treba chápať ako komplex jedál počas celého dňa. Už do raňajok musíme dať telu potrebné látky, aby sme naštartovali náš prirodzený motor spaľovania tuku a naše telo sa o všetko postará samo.



Ďalším problémom vidím nedostatok pohybu. Dostali sme sa do doby sklenených budov, áut a iných uzatvorených priestorov, v ktorých často krát chýba dostatok kyslíku. V tom prípade je športovanie priam nutnosťou. Počas športovania sa do krvi dostáva omnoho viac kyslíka ako v bežnom stave, ktorý sa rýchlejšie a vo väčšej miere dostáva aj do samotných buniek nášho tela. Je známe, že tuk sa spaľuje za prístupu kyslíka. Avšak, keď sa do tukových buniek nedostáva dostatok kyslíka, proces premeny tuku na energiu nepracuje správne. Podľa môjho názoru aj 30 minút denne obyčajnej svižnej chôdze na čerstvom vzduchu pomôže v procese spaľovania tuku.

Tretím veľkým kameňom úrazu je podľa môjho názoru psychické nastavenie. Bežne sa stretávam s názormi ľudí, že majú dedične predurčené, že majú byť obézni. Často počujem vetu a hlavne u žien: "Moja mama mala nadváhu, tak ja tiež nikdy neschudnem". Takto to vôbec nie je, a podľa môjho názoru je to len slabá výhovorka. Samozrejme, že máme v sebe určité gény DNA, ale len na nás záleží, či im otvoríme bránu a necháme ich, aby si robili čo chcú. Vysvetlím na príklade: Môj otec má cukrovku. No na ja po mojom narodení však cukrovku nemám. Mám však v sebe gény DNA, ktoré hovoria o tom, že je pravdepodobné, že ju časom budem mať aj ja. Avšak pokiaľ si počas života budem šetriť pankreas a správne sa stravovať, cukrovky nikdy nemusím dostať. Pokiaľ by som však rezignoval na tento predpoklad a prijal tento fakt, onedlho v mladom veku by mi bola cukrovka diagnostikovaná. Takže pokiaľ človek na psychickej úrovni presvedčí sám seba, že proste má mať kilá navyše, tak sa mu ich nikdy nepodarí odstrániť. Zoberme si príklad z mnohých prípadov ochorení rakoviny, kedy sa ľudia vyliečili z tejto choroby pomocou pozitívneho myslenia a verili, že sa im to raz podarí. Samozrejme nikdy nestačí len pozitívne myslieť, ale treba aj konať, v prípade chudnutia športovať a správne sa stravovať, aby ste ma zase nepochopili zle.

Štvrtým veľkým problémom je podľa môjho názoru príliš nízko kalorické stravovanie. Áno, čítate správne. Z praxe sa mi ukázalo, že 80% bežnej populácie trpí podvýživou a to im spomaľuje metabolizmus, ktorý potom nie je schopný spaľovať tuk ako energiu. Málo ľudí pozná pojem bazálny metabolizmus a minimálna denná kalorická potreba. Stravujú sa dlhodobo hlboko pod bazálny metabolizmus, čo im vytvára obrovský stres na telo a zároveň obrovský energetický deficit. Naše telo je tak citlivý a inteligentný nástroj, že sa proti tomuto extrémnemu a dlhodobému energetickému deficitu začne brániť. A to tak, že sa spraví úplný opak, začne priberať. Jednoducho si povie, že nedostáva čo potrebuje, aby prežilo a tak si začne robiť zásoby. Všetko čo zjeme potom uloží do tukových zásob pre prípad najhoršej krízy.

Piatym veľkým problémom je tiež kvalita dnešných potravín a s tým čoraz častejšie vznikajúce potravinové a histamínové intolerancie a alergie. Mnoho ľudí ani nevie, že mať nafúknuté brucho z jedla nie je správne. Že bolesti hlavy a migrény sú prejavom potravinovej intolerancie. Že s ekzémom a kožnými problémami nám nepomôže kožná lekárka, ktorá nám predpíše mastičku. Ľudia jednoducho po čase prijali tieto fakty, na psychickej úrovni ich potlačili a naučili sa s nimi žiť. No telo proti týmto látkam vnútri bojuje pomocou imunitného systému a tým pádom nedokáže správne riadiť procesy, ktoré od neho očakávame pre spaľovanie tuku. Ja osobne považujem pšenicu a kravské mlieko za novodobú metlu ľudstva. V mojom výživovom poradenstve sa venujem aj potravinovým intoleranciám a za posledné dva roky som sa nestretol s klientom, ktorý by nemal intoleranciu na tieto dve potravinové zložky. Mojím osobným názorom je práve to, že je vždy lepšie sa obrátiť na odborníka pre vyriešenie situácie. Mnoho ľudí ohovára výživových poradcov a osobných trénerov, no sú to takí istí odborníci vo svojom obore ako napríklad architekti či stavbári. Pokiaľ si chce niekto postaviť dom, tiež sa obráti na architekta a stavbára a nepostaví si dom len tak sám. Jednoducho nemôžeme byť odborníci vo všetkom. Sám musím povedať, že každý z mojich klientov dosiahol svoj cieľ, pokiaľ nasledoval moje rady a odporúčania, a to omnoho rýchlejšie, ako keď sa s tým trápil sám. A pri otázke, či niekedy klient obanoval investované peniaze do svojho zdravia a fyzického vzhľadu, som sa nikdy nestretol s negatívnou odpoveďou. Preto neváhajte a nájdite si svojho odborníka ešte dnes a onedlho sa aj vy môžete radovať z dosiahnutých výsledkov.

Napísali o nás:

Články